ANASON (ANİS) ÇAYININ FAYDALARI


Anason bitkisi maydanozgiller familyasındandır. Tıpta mide bağırsak gazlarının birikmesini önleyici, hazmı kolaylaştırıcı ve göğsü yumuşatıcı olarak kullanılır. Halk arasında genellikle bebeklerde, bebekleri rahatlatmak, uyutmak, gazını çıkarmak için çayından birkaç damla içirilir.
Anason çayı tarifi;
Anason bitkisinin taze ya da kurutulmuş yapraklarından ve tohumundan yapabilirsiniz. Bir bardak anason çayı hazırlamak için, bir çay kaşığı anasonun kurutulmuş yaprağı ya da 3 çay kaşığı yeşil yaprağı kullanılır. Bir fincan kaynar suya anason yapraklarını koyup 5-10 dakika demlenmesini bekleyin. Yapraklarının yerine anason tohumu kullanacaksanız 1 çay kaşığı tohumu iyice ezip kaynar suya ekleyin. Aynı şekilde 5 -10 dakika demlendirin.
Anason uyku verdiği için gece yatmadan önce içilmesi tavsiye edilir. Balgam söktürücü olarak kullanılır, boğaz ağrılarını hafifletir, akciğeri rahatlatır, sinüzite iyi gelir, bronşit tedavisinde kullanılır.
Sindirim sisteminden, cilde, adale ağrılarına kadar birçok alanda kullanılan anasonun sağlık için faydalı olacak birkaç doğal tarifini de bulacaksınız bu yazımızda.
Mide bulantısı için; bir bardak sıcak suya bir çorba kaşığı nane, bir çorba kaşığı anason yarım limon eklenir ve kaynatılır. Yemeklerden önce bir çay bardağı içilir.
İshali kesmek için; 5 gr. anason, 5 gr. nar kabuğu, 100 gr. soda kaynatılır ve yemeklerden önce bir bardak içilir.
Bağırsak gazları için; 10 gr. anason 10 gr. papatya iki fincan kaynar suda kaynatılır ve bir çay bardağı içilir.
Göğüslerin dikleşmesi için; 10 gr. anason yarım litre suda kaynatılır. Günde 3 bardak içilir.
Ağız kokusunu gidermek için; 10 gr. anason 1 çay bardağı suda kaynatılır, soğutulur. Bu suyla ağız gargara yapılır.
Adale ağrıları için; 30 gr. anason 300 gr suda kaynatılır ve içilir. Anason yağı ile adalelere masaj yapılır.
Anason tohumlarının kaynatılmasından elde edilen su cilt içinde faydalıdır. Cildi temizler ve dezenfekte eder.

Dikkat edilmesi gereken nokta, günde 5 gr kadar tüketilmelidir. Fazla tüketilirse ve uzun süre kullanılırsa dolaşımın yavaşlamasına neden olabilir. Yüksek tansiyonu olan hastaların, hamilelik ve emzirme dönemindeki annelerin kullanması tavsiye edilmez.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

LAVANTA YAĞI VE TÜTSÜSÜNÜN FAYDALARI

ÇİÇEKLERİN OLUMLU ENERJİLERİ